ua en ru

Російська Altimo купила 14,8% акцій VimpelCom за 3,6 млрд дол

Російська компанія Altimo, що управляє телекомунікаційними активами "Альфа груп", придбала в компанії Weather Investments II, що належить єгипетському підприємцю Нагібу Савірісу, 14,8% голосуючих акцій VimpelCom Ltd. за 3,6 млрд дол. Таким чином, частка Altimo зросла до 40,5%. Про це повідомляється в прес-релізі Altimo.

"Ми раді тому, що прийшли до угоди про продаж акцій VimpelCom з Weather Investments II. Ця покупка відповідає нашим довгостроковим стратегічним інтересам. Крім того, ми впевнені в серйозному потенціалі VimpelCom", - заявив віце-президент Altimo Євген Думалкін.

Нагадаємо, що Нагіб Савіріс увійшов в капітал Vimpelcom в квітні 2011 р. Спочатку Weather отримала в компанії 20% - економічну і 30,6% - голосуючу частки, однак представництва в наглядовій раді у неї не було, оскільки Telenor виступала проти. У лютому цього року Weather продала Telenor частину привілейованих 11,26%, і норвежці пообіцяли сприяти входженню представників. Крім того, Telenor має опціон на покупку решти префів Weather (еквівалентні ще 3,44% Vimpelcom). Але в квітні угоду в російському суді оскаржила Федеральна антимонопольна служба.

Слухання позову по суті призначено на 17 жовтня, проте ФАС була готова піти на мирову. Умови мирової угоди вже узгоджені в уряді РФ, відзначає видання "Комерсант".

VimpelCom Ltd. - Об'єднана телекомунікаційна компанія, утворена в результаті злиття російського оператора ВАТ "ВимпелКом" і українського ЗАТ "Київстар". Акціонерами компанії є російська Altimo і норвезька Telenor. Останній належить 39,5% голосуючих акцій. Після угоди частка Савіріс становить 3,5% голосуючих акцій. Ще 6% голосуючих акцій належить кіпрському офшору Bertofan Investments, що знаходиться під мандатом міжнародної інвестиційно-консалтингової групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука. Чистий прибуток VimpelCom по МСФО за II квартал 2012 р. виріс на більш ніж в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. - до 488 млн дол. Виручка оператора за звітний період досягла 5 млрд 745 млн дол, що на 4% більше, ніж роком раніше.