ua en ru

Норвезька Telenor придбала пакет акцій VimpelСom за 374 млн дол. і збільшила свою частку до 36,36%

Норвезька телекомунікаційна компанія Telenor придбала частину пакету привілейованих акцій VimpelСom за 374 млн дол у компанії Weather Investments II, пов'язаної з єгипетським бізнесменом Нагібом Савірісом і його родиною. Про це говориться в прес-релізі Telenor. Ця угода дозволила норвезькому оператору збільшити загальну кількість голосуючих акцій VimpelСom 25,01% до 36,36%, частка голосуючих акцій Weather одночасно знизилася з 29,63% до 18,28%. Привілейовані акції VimpelСom поряд із звичайними акціями є голосуючими.

У зв'язку з угодою Telenor також оголосила про відкликання всіх позовів до Altimo Holdings&Investments Ltd., Altimo Cooperatief U.A. і VimpelСom Ltd. Відкликання позовів буде сприяти завершенню дії акціонерної угоди VimpelСom. Крім того, норвезька компанія має намір домагатися збільшення чисельності наглядової ради VimpelСom з 9 до 11 осіб.

Коментуючи операцію, генеральний директор Telenor Фредерік Баксаас заявив, що компанія задоволена її підсумками, і пообіцяв, що Telenor разом з іншими акціонерами Vimpelcom "працюватиме над розвитком компанії, як і раніше". Бакссас також висловив надію, що збільшення пакета акцій у VimpelCom дозволить Telenor забезпечити "поліпшення корпоративного управління і більше сфокусувати роботу по ключовим галузевим питанням".

Частки акціонерів VimpelCom після придбання Telenor пакету акцій у Weather розподілилися наступним чином: у Telenor 36,36% голосуючих акцій VimpelCom (31,67% звичайних), у Altimo - 25% голосуючих акцій (31,35% звичайних), у Weather - 18,28% голосуючих акцій (18,78% звичайних), у кіпрського офшору Bertofan - 5,99% голосуючих акцій (0% звичайних), у міноритаріїв - 14,37% голосуючих (18,2% звичайних).

Нагадаємо, чистий прибуток Telenor ASA за підсумками 2011 р. знизився на 46% і склав 7,99 млрд норвезьких крон (1,04 млрд євро) в порівнянні з 14,8 млрд норвезьких крон, отриманих роком раніше.