ua en ru

Росія, США і Франція надіслали листа до МАГАТЕ з критикою рішення Ірану самостійно дозбагачувати уран.

Росія, США і Франція направили голові Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) конфіденційного листа, в якому висловили стурбованість нещодавнім рішенням Ірану самостійно виготовляти уран із ступенем збагачення до 20%, передає Associated Press, в розпорядження якого потрапив цей документ. Агентство особливо зазначає, що Москва приєдналася до критики останніх кроків Ісламської Республіки.

Тим часом Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад сьогодні оголосив, що можливості його країни з виробництва ядерного палива прогресують: іранські фахівці встановлюють потужніші і ефективніші центрифуги в ядерному центрі в Нетензі. М.Ахмадінежад повідомив журналістам в Тегерані, що нове устаткування поки не запущено, проте ці центрифуги в 5 разів ефективніші за тих, які в даний час переробляють гексафторід урану на збагачувальному заводі в Нетензі.

У листі до керівника МАГАТЕ три світові держави, які безуспішно вели переговори з Іраном про обмін його низькозбагаченого урану на готове паливо для тегеранського дослідницького реактора, ставлять під сумнів мету останнього рішення Ісламської Республіки. Іран заявляє, що уран із ступенем збагачення близько 20% необхідний для дослідницького реактора, який був побудований Сполученими Штатами Америки в кінці 1960-х років і виготовляє ізотопи медичного призначення. Цей реактор працює на урані із ступенем збагачення в 19,75%, запаси палива для нього повинні витратитися до кінця 2010 р.

Росія, Франція і США зазначають, що виробництво Ісламською Республікою 20-процентного урану "викликає наново стурбованість дійсними намірами Ірану" - особливо в світлі того, що Тегеран не володіє необхідними технологіями для виробництва паливних складок для реактора даного типу.

9 лютого Іран оголосив про початок виробництва урану з рівнем збагачення до 20%. Згідно з репортажем іранського ТБ, процес дозбагачення урану почався після того, як місцеві атомники ввели 2,5 кг гексафториду урану із ступенем збагачення 3,5% в каскад центрифуг на ядерному об'єкті Нетензі. Ця процедура проходила у присутності інспекторів МАГАТЕ, повідомило іранське телебачення.