ua en ru

Росія займе максимально жорстку позицію у випадку відмови України повернути борги, - Медведєв

Росія займе максимально жорстку позицію у випадку відмови України повернути борги, - Медведєв Фото: прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв

Росія очікує отримати від України 3 млрд дол у грудні 2015 р

Російська Федерація буде займати максимально жорстку позицію і продовжить відстоювати свої інтереси в разі, якщо Україна відмовиться виплачувати борги, які зобов'язана Росії. Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в ефірі телеканалу "Росія-1", передає РБК.

"Вони зобов'язані платити по цьому боргу, термін платежу настає в кінці цього року. У нас є підстави для того, щоб стягувати цей борг прямо зараз, тому що вони вже порушили умови договору (але ми цього не робили)", - заявив Медведєв.

Він назвав суперечливим заяви Кабінету міністрів України та Верховної Ради.

"Начебто вони говорять про приватні запозичення, але в той же час натякають на те, що вони не збираються гасити борги уряду Януковича. Це виглядає практично як відмова більшовиків платити за боргами царського уряду. Так от якщо це дійсно буде таким чином оформлене, це безумовно дефолт України, це безумовно вплине на процес їх домовленості з Міжнародним валютним фондом. Ми займемо максимально жорстку позицію в цьому разі і будемо відстоювати наші національні інтереси", - додав російський прем'єр.

Нагадаємо, 19 травня Національний банк України (НБУ) підтримав надання уряду права ввести мораторій на виплати зовнішніх боргів. Таким чином, уряд зможе ввести мораторій на боргові виплати, якщо не зможе домовитися про реструктуризацію боргу з кредиторами.

При цьому Росія ще місяць тому заявила, що не згодна на реструктуризацію боргу України у 3 млрд дол і очікує отримати виплати у останньої миті умовлений з Віктором Януковичем термін у грудні 2015 року.