ua en ru

Росія виділила Ле Пен 9 млн євро за схвалення анексії Криму, - розслідування ВВС

Росія виділила Ле Пен 9 млн євро за схвалення анексії Криму, - розслідування ВВС Фото: Марін Ле Пен і Володимир Путін

У 2014 році "Національний фронт" отримав кредити від банків РФ на 11 млн євро

Кандидат в президенти Франції від правої французької партії "Національний фронт" Марін Ле Пен отримала 9 млн євро від Російської Федерації за її публічне і неодноразове схвалення анексії півострова Крим. Про це повідомляє BBC.

"Через расистське і антисемітське минуле "Національного фронту" французькі банки відмовилися давати йому гроші. Тому Марін Ле Пен змушена була шукати можливості фінансування в інших місцях", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в 2014 році "Національний фронт" отримав кредити від російських банків на суму 11 млн євро. Один з кредитів - на 9 млн євро було виділено невеликим "Першим чесько-російським банком, мають зв'язки з Кремлем.

Переговори про надання кредитів збіглися з російської анексією Криму. Уряди країн ЄС засудили дії Москви, тоді ж Марін Ле Пен публічно зайняла протилежну позицію. Посередник угоди депутат Європарламенту Жан-Люк Шаффхаузер заперечує, що обговорював з Ле Пен питання Криму у зв'язку з наданням грошей.

Але Росія дійсно хотіла використати Марін Ле Пен для легітимізації своїх дій у Криму. Так, російська група хакерів "Шалтай-Болтай" опублікувало СМС-переписку, імовірно, між кремлівським чиновником і російським депутатом у березні 2014 року, з якої поняно, що обговорювалася можливість поїздки Марін Ле Пен в Крим в якості спостерігача на референдум. І хоч вона туди не поїхала, вона публічно підтримала підсумки референдуму.

Марін Ле Пен стверджує, що на її рішення ніколи не впливали російські гроші. Проте минулого тижня стало відомо, що "Національний фронт" звертався ще за одним кредитом до Росії в 2016 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Жиль Лебретон, представник французької ультраправої партії "Національний фронт" Марін Ле Пен, виступив проти надання безвізового режиму для громадян України.