ua en ru

Росія, ймовірно, готує Україну до енергокризи цієї зими, - аналітики США

Росія, ймовірно, готує Україну до енергокризи цієї зими, - аналітики США Фото: Росія може готувати Україну до енергетичної кризи цієї зими (nord-stream2.com by Axel Schmidt)

Кремль використовує важелі впливу для подальшого тиску на Україну та Захід. Може організувати енергетичну кризу в країні вже цієї зими.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на аналітиків Інституту вивчення війни США.

Кремль сприяє ескалації Білорусі проти Польщі та використовує запуск "Північного потоку-2", аби обмежити НАТО від подальшого розширення й військової підтримки України.

Ймовірно, що запуск трубопроводу дозволить Росії обійти Україну та позбавити Європу основного маршруту.

Кремль регулярно використовує наратив про те, що "російський бізнес - це просто бізнес", аби досягти своїх цілей завдяки енергетичній політиці. Спроба обмежити інтеграцію Молдови до ЄС - є одним з недавніх прикладів. Росія здатна розширити інформаційну екосистему навколо "Північного потоку-2", аби продовжувати впливати на Європу протягом наступних років. Водночас трубопровід є ще й потенційним інструментом розвідки, оскільки вздовж нього можна розмістити засоби спостереження.

Чим "Північний потік-2" є небезпечним для України

Його ризики були добре обговорені.

В першу чергу, ймовірно, що Росія готує Україну до енергетичної кризи вже цієї зими. Цього року "Газпром" декілька разів скорочував транзит газу через країну, а у жовтні було тимчасово припинено постачання вугілля.

Водночас "Газпром" підписав угоду з Угорщиною, що ще більше обмежить транзит газу через Україну. Збільшення цін на газ є джерелом напруженості в країні, а запуск "Північного потоку-2" може призвести до нестабільності.

По-друге, запуск трубопроводу дозволить Росії збільшити кількість військових дій проти України. Сьогодні ж Путін змушений надавати пріоритет "Північному потоку-2", оскільки його схвалення було б під загрозою у разі відкритого вторгнення в країну. Цей ризик може зникнути після сертифікації трубопроводу.