ua en ru

Росія в I півріччі 2014 збільшила експорт товарів в Україну на 24%

Росія в I півріччі 2014 р. збільшила експорт товарів в Україну на 24%.

Росія в I півріччі 2014 р. збільшила експорт товарів в Україну на 24%. Це випливає з підсумків розслідування, яке провело РБК.

Згідно з розслідуванням, в абсолютних значеннях за підсумками першої половини 2014 р. імпорт з України в грошовому вираженні скоротився на 23%, експорт в Україну виріс на 24%. Причому, якщо падіння імпорту було рівномірним, то експорт рвонув у другому кварталі відразу на 45%. Таке різке зростання, щоправда, багато в чому забезпечив газ, на який припадає левова частка російського експорту в Україну: за півріччя, за даними ФМС, українці отримали російського палива на 5,6 млрд дол., Більше половини з якого - якраз у другому кварталі .

Найбільше приросту російському експорту крім газу забезпечили нафтопродукти, поставки яких в грошовому вираженні зросли порівняно з першим півріччям 2013 р. майже в 1,5 рази на 705 млн дол., В абсолютному значенні поставки виросли на 46% до майже 1,1 млн т. Значну суму - 249 млн дол. - принесли і поставки нафти: в першому півріччі 2013 р. Україна, за даними ФМС, не отримала ні літра, а в першому кварталі 2014 р. - відразу близько 320 тис. т.

Хто і в яких обсягах постачав українцям сировину в розпал конфлікту в Донбасі, до кінця незрозуміло. В "Роснефти" свою співпрацю з Україною не коментують. Як зазначено в звітності держкомпанії "постачання нафти в Україну в 2013-2014 рр. Не здійснювались". А ось нафтопродукти, навпаки, як і раніше знаходять українських покупців: протягом півріччя група Самарских НПЗ поставляла туди зріджені гази, масла і парафіновосковую продукцію, Зайкінскій ДПП і Загорський УКПНГ - зріджені гази, Рязанський НПЗ - мазут, автомобільні бензини, дизельне паливо і зріджені гази, Саратовський НПЗ - дизельне паливо і вакуумний газойль, Ярославський НПЗ - бензини і зріджені гази. Співпрацював з Україною і Отрадненский ГПЗ. Обсяги поставок нафтопродуктів в квартальних звітах "Роснефти" не вказані. Не розкривають деталей українського бізнесу і в іншій держкомпанії - "Газпромнафти".

"Ми практично припинили поставки нафти в Україну, - ділиться представник ЛУКОЙЛа. - Одеський НПЗ, який закуповував російську сировину навіть після продажу заводу групі ВЕТЕК, з початку року згорнув все свої замовлення". В ВЕТЕКе на запит РБК не відповіла. З початку року в Україні впав попит і на нафтопродукти, стверджує представник ЛУКОЙЛа, а бойкот російських заправок призвів до падіння продажів на АЗС компанії: за I півріччя продажу на українських АЗС знизилися на 42%, говорив раніше президент ЛУКОЙЛа Вагіт Алекперов.

Негативну динаміку поставок констатують і в "Транснафти". Компанія поставляє в Україну тільки дизель (клас Євро-3)​​, і в 2 кварталі його поставки помітно скоротилися - з 51 тис. 419 т в перші три місяці цього року до 16 тис. 97 т в квітні-червні (за весь 2013 р. - 911 тис. т). У травні на місяць була зупинена прокачування нафтопродуктопроводом "Прикарпатзахідтранс" через невизначеність з власністю на трубу, але в червні поставки по ньому поновилися, пояснює представник "Транснафти". Зараз компанія виконує всі заявки на поставку палива, але якщо транзит через Україну в Угорщину відновився в торішньому обсязі, то споживання в самій Україні помітно скоротилося, уточнює він.

Як зазначається, поки Київ планує скорочувати залежність від російського ядерного палива, ТВЕЛ, дочірня компанія "Росатома", тільки нарощує обороти експорту в сусідню країну: за підсумками півріччя поставки російських паливних блоків (твелів) в Україну в грошовому вираженні збільшилися майже вдвічі до 339 млн дол., в абсолютному - на 77%. В "Росатомі" це зростання пояснюють сезонністю. Його поставки українському "Енергоатому" багато в чому залежать від графіків планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках, пояснює заступник директора департаменту комунікацій держкорпорації Владислав Бочков, і від кон'юнктури світового ринку компонентів і сировини. "Що стосується натуральних обсягів тепловиділяючих зборок, то вони цього року співставні з минулим роком, більша частина програми на поточний рік вже виконана і оплачена, всі зобов'язання виконуються як за термінами, так і за обсягами, ніяких зривів не було, - запевняє він. - На довгострокові партнерські відносини не може і не повинна впливати ніяка політична кон'юнктура, в атомній енергетиці пріоритет - це безпека ".

Позитивну динаміку зафіксували також поставки азотних мінеральних добрив (у грошовому вираженні вони виросли на 32% або 30 млн дол. до 126 млн дол., в абсолютних значеннях - на 60% до 522 тис. т). Співробітник однієї з компаній - виробників міндобрив підтвердив РБК, що в першому кварталі 2014 р. поставки аміачної селітри (нітрату амонію) на Україну зросли порівняно з початку 2013 р. Ріст, правда, була не на 32% (як вказує статистика ФТС), а приблизно в два рази менше, уточнює він. Взимку українські заводи компанії Ostchem (входить до складу фінансово-промислової групи Group DF українського мільярдера Дмитра Фірташа) працювали нестабільно, з простоями, в результаті на внутрішньому ринку України виник дефіцит на міндобрива, який закривали зокрема російськими поставками, розповідає співрозмовник РБК.