ua en ru

Росія збільшила поставки газу в Словаччину на 50%

Постачання російського газу до Словаччини зросли на 50%. Про це йдеться в повідомленні місцевого видання Pravda, яке посилається на дані оператора газотранспортної системи Словаччини Eustream, передає РБК.

Так, Росія поставила 6 березня в Словаччину через Україну 106,5 млн кубометрів газу. Що викликало зміну обсягу попиту, який в останні тижні склав близько 48 млн кубічних метрів на добу, компанія не повідомила.

Двадцятирічний контракт на щорічну поставку до Словаччини газу в обсязі до 6,5 млрд куб. м в рік SPP і "Газпром експорт" підписали в листопаді 2008 року. У 2009 році SPP закупила 5,4 млрд куб. м російського газу, в 2012 році обсяг закупівель знизився до 4,3 млрд куб. м, а у 2013 році знову зріс до 5,42 млрд куб. м. Вартість поставленого в Словаччину газу становила 438 дол. за тисячу кубометрів.

На початку вересня 2014 року Eustream офіційно почала реверсні поставки газу в Україну по газопроводу Вояны - Ужгород, збільшивши поставки з тестових 2 млн куб. м до 27 млн куб. м на добу.

У жовтні словацький імпортер газу Slovensy plynarensky priemysel (SPP) повідомив про зниження поставок газу з Росії на 50%

Зазначимо, Словаччина з 1 березня збільшує реверс газу в Україну.

Крім того, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що російський газ обходиться Україні на 15% дорожче європейського.