ua en ru

Росія і США виступили проти зміни процедури вето в Радбезі ООН

Росія і США виступили проти зміни процедури вето в Радбезі ООН Фото: Радбез ООН

На засіданні Генасамблеї ООН Великобританія і Франція запропонували обмежити право вето в РБ ООН, але Росія і США висловилися проти

Російська Федерація і США виступають за незначне розширення складу Ради безпеки ООН, проте категорично проти обмеження права вето постійних членів Радбезу. Про це повідомляє Відділ новин ООН та ЗМІ.

За словами заступника постійного представника Росії при ООН Володимира Сафронкова, загальна кількість членів Ради не повинна істотно перевищувати 20 держав. Що стосується пропозицій надати право вето іншим країнам або відмовитися від нього у певних ситуаціях, позиція Москви - непохитна.

"Для нас неприйнятні будь-які ідеї, які ведуть до обмеження прерогатив нинішніх постійних членів Ради безпеки, включаючи право вето. Слід пам'ятати: цей інститут є важливим чинником, стимулюючим членів Ради до пошуку збалансованих рішень. Посягати на нього було б невірно і з історичної, і з політичної точок зору", - зазначив російський представник.

США виступили проти будь-якого розширення або зміни права вето. Крім того, представники Вашингтона також підтримали розширення Ради безпеки ООН в категорії постійних і непостійних членів.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав обмежити право вето постійних членів Ради безпеки ООН.