ua en ru

Росія сприяла загостренню ситуації в Україні, - голова комітету Бундестагу

Голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Норберт Реттґен розкритикував роль Росії у виникненні політичної кризи в Україні, та закликав поважати право України на самовизначення.

Голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Норберт Реттґен розкритикував роль Росії у виникненні політичної кризи в Україні, та закликав поважати право України на самовизначення. Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Росія однозначно сприяла загостренню ситуації в Україні своїм натиском у той час, коли Київ став схилятися на користь підписання угоди про асоціацію з ЄС. І в сьогоднішній ситуації, у котрій Янукович - найбільша проблема України, його самого та осіб із його оточення, котрі перебувають при владі, російський уряд продовжує підтримувати. Я би дуже хотів, аби Москва сприяла подоланню кризи в Україні, і вважаю, що вона має нести за це відповідальність", - сказав Реттґен.

Вихід із ситуації в Україні він бачить насамперед в тому, що всі зобов'язані дотримуватися принципу самовизначення України.

"Ніхто не має права впливати на Україну, керуючись власними політичними інтересами. Євросоюз поважає такі принципи, так само має чинити й Росія. Право на самовизначення непорушне. На такій основі необхідно вести діалог. Не обов'язково вітати, однак необхідно прийняти до відома, що російські політики мислять категоріями сфер впливу і сприймають те, що відбувається, як спробу відібрати у них щось, що їм більше не належить, однак є "споконвічним". Такий спосіб мислення треба враховувати. Отже, необхідний європейсько-російський діалог і пошук на основі права на самовираження такого рішення, котре би ніким не сприймалося як загроза або програш", - зазначив Реттген.

"Потрібно чітко пояснити, що європейська позиція не полягає у тому, аби диктувати принцип "або-або". Тобто не потрібно вимагати, аби якась східноєвропейська країна робила вибір на користь ЄС або проти нього. Це помилковий підхід. Треба переконливо показати, що ми не розробляємо жодних сценаріїв, котрі порушують інтереси Росії, що ми зацікавлені у партнерстві, його політичних, економічних та культурних перевагах. При цьому, звичайно, необхідно краще розуміти позицію іншої сторони, аби знайти спільне рішення. Насправді ЄС ніколи не був зацікавлений у створенні ситуації "або-або", однак від певного моменту її саме так сприймає Росія. І ось на це варто було своєчасно відреагувати. Тепер потрібно винести уроки, виправити ситуацію, у тому числі у правовій та технічній сферах - для того, аби відкрити шлях для політичного рішення", - наголосив він.

Рентген також підкреслив, що Німеччина не втручається у внутрішні справи України і що "німецьких кандидатів" не існує.

"Водночас я вважаю правильним, що ми ведемо діалог із українською опозицією та двома її визнаними представниками. Адже без участі опозиції знайти вирішення проблеми в Україні неможливо. Розмова (канцлера Німеччини Ангели Меркель 17 лютого) з Яценюком та Кличком у Берліні покликана віддати належне тій ролі, котру ці політики відіграють у тому, що стосується перспективи врегулювання ситуації в Україні, і продемонструвати повагу до них. Тож ця зустріч не лише виправдана, а й вельми доречна. Це не спроба втручання у внутрішні справи України, а прагнення Німеччини сприяти пошуку шляху подолання кризи у країні", - підсумував політик.