ua en ru

Росія скоротила на 50% постачання газу до Словаччини, - прем'єр Словаччини

Росія скоротила на 50% постачання газу до Словаччини.

Росія скоротила на 50% постачання газу до Словаччини. Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо (на фото) сьогодні на прес-конференції в Братиславі, повідомляє Deutsche Welle.

"Сьогодні словацький імпортер газу SPP зареєстрував падіння обсягів газу на 50%", - оголосив Фіцо.

Він запевнив журналістів у тому, що недостача була негайно компенсована закупівлями за готівку на західних ринках. Він обіцяв, що SPP буде і надалі забезпечувати безперебійну поставку газу усім своїм клієнтам - від домашніх господарств до великих компаній. Він зазначив, що в разі необхідності Словаччина може отримувати газ у реверсному режимі з Чехії та Австрії.

Прем'єр-міністр Словаччини також констатував, що "газ перетворився в інструмент політичної боротьби".

"Російська сторона говорить про технічні проблеми, про необхідність заповнення сховищ на зимовий період. Я вже використав цей вислів і використовую його знову: газ перетворився в інструмент політичної боротьби", - заявив Фіцо, натякаючи на можливість помсти з боку Росії за реверсні поставки газу зі Словаччини в Україну.

Фіцо, однак, підкреслив, що Словаччина має намір і надалі продовжувати реверсні поставки в Україну.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан допустив кає припинення реверсу газу в Україну через Словаччину і Польщу.