ua en ru

Росія з 22 жовтня забороняє ввезення рослинної продукції з України

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) з завтрашнього дня, 22 жовтня 2014 р., вводить тимчасові обмеження на постачання з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції.

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) з завтрашнього дня, 22 жовтня 2014 р., вводить тимчасові обмеження на постачання з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції. Про це сьогодні в ході телефонних переговорів з начальником управління карантину рослин Держветфітослужби України Андрієм Челомбітко заявив заступник керівника Россільгоспнагляду Олексій Саурін, повідомляє прес-служба російського відомства.

За словами Сауріна, таке рішення прийнято у зв'язку з тим, що до сьогоднішнього дня Россільгоспнагляд не отримав відповіді на свої запити від Держветфітослужби України з приводу надання информації, що підтверджує українське походження, що експортується з України у РФ рослинної продукції.

При цьому повідомляється, що Челомбітко висловив готовність відповісти на запити Россільгоспнагляду, заявивши, що звичайним шляхом або за погодженим адресами електронної пошти Держветфітослужба України їх до цього часу не отримала, а ознайомилася з їх змістом лише за офіційною публікацією на сайті Россільгоспнагляду. Саурін запевнив українського колегу, що після отримання інформації від Держветфітослужби України по питаннях Россільгоспнагляд питань, вона буде ретельно вивчена експертами Управління фітосанітарного нагляду та підвідомчої Россільгоспнагляду Всеросійського центру карантину рослин.

Поки ж, за словами Сауріна, у Россільгоспнагляду немає ніяких підстав для відмови від введення захисних заходів.

Нагадаємо, минулого тижня російська сторона звернулася до Держветфітослужби України з проханням надати інформацію, що підтверджує українське походження, що експортується з України у РФ рослинної продукции.Такое рішення Россільгоспнагляд пояснив різким збільшенням обсягів продукції з України, що може бути наслідком реекспорту забороненої продукції з ЄС, а також неодноразовим виявленням випадків відсутності або навмисного видалення маркування на продукції.

У свою чергу Держветфітослужба заявила про безпідставність звинувачень Россільгоспнагляду в реекспорті рослинної продукції з ЄС.