ua en ru

Коли Росія може зважитися на військовий конфлікт із Заходом: відповідь Ходжеса

Коли Росія може зважитися на військовий конфлікт із Заходом: відповідь Ходжеса Фото: генерал Бен Ходжес (twitter.com/litdelnato)

Західні країни не виключають, що нинішня міграційна криза на кордоні з Польщею може перерости у військовий конфлікт Росії із Заходом. Зокрема, за контролем Сувалкського коридору - території Польщі та Литви між Білоруссю і російським Калінінградом.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив колишній командувач військами США в Європі, провідний військовий експерт вашингтонського Центру аналізу європейської політики, генерал Бен Ходжес.

Зокрема, Ходжес зазначив, що не може обговорювати розвідувальні дані, які можуть мати у своєму розпорядженні НАТО або уряд США. Однак є кілька потенційних моментів і обставин, при яких за рішенням Кремля конфлікт може початися.

"Наприклад, Сувалкський коридор - це ключовий момент. Цей вузький шматок польської та литовської території між Білоруссю і Калінінградом має стратегічне значення, тому що, як ви знаєте, це сухопутний зв'язок між нашими балтійськими союзниками (Литвою, Латвією та Естонією) та іншою частиною НАТО/ЄС. Якби він був перекритий або заблокований силами РФ і Білорусі, у нас виникла б справжня проблема", - зазначив Ходжес.

Він також підкреслює, що є ймовірність того, що ситуація з мігрантами переросте в серйозну проблему, можливо, з бойовими зіткненнями.

"І в цей час Росія може вирішити, що вона повинна втрутитися через "гуманітарну кризу" або ще щось, і в процесі "тимчасово" закрити Сувалкський коридор з двома його автомобільними дорогами і однією залізницею. Це малоймовірно, але, на мій погляд, цілком можливо", - додав Ходжес.