ua en ru

Росія намагалася шпигувати за військовим супутником Франції у відкритому космосі, - Міноборони

Росія намагалася шпигувати за військовим супутником Франції у відкритому космосі, - Міноборони Фото: супутник (twitter.com/FauteuilColbert)

Французько-італійський супутник Athena-Fidus забезпечує зв'язок між арміями двох країн

Росія намагалася шпигувати у відкритому космосі за італійсько-французьким військовим супутником Athena-Fidus. Про це на виступі в науковому центрі космічних досліджень у Тулузі заявив міністр оборони Франції Флорас Парлі, передає Le figaro.

За словами міністра, супутник Athena-Fidus забезпечує спецзв'язок між арміями Франції і Італії. Російський супутник у відкритому космосі наблизився на небезпечну відстань до Athena-Fidus, коли той у штатному режимі обертався навколо Землі.

"Цей супутник "з великими вухами" називався "Промінь-Олімп", це добре відомий російський супутник", - сказав Парлі.

Міністр підкреслив, що такі дії були розцінені як шпигунство з боку Росії. За словами Парлі, свою присутність в космосі крім Росії також нарощують Китай і Сполучені Штати.

"Інші потужні космічні держави запускають на орбіти деякі об'єкти, щоб перевірити потенціал своїх наступальних можливостей", - зазначив Парлі.

Нагадаємо, 5 вересня стало відомо, що суд в Естонії заарештував за клопотанням прокуратури двох чоловіків за підозрою в державній зраді і шпигунстві на російську розвідку. Підозрюваними стали офіцер Головного штабу Сил оборони Естонії майор Денис Метсавас і його батько Петро Волін.