ua en ru

Росія запропонувала ООН спільно розслідувати справи "політв'язнів" в Україні

Росія запропонувала ООН спільно розслідувати справи "політв'язнів" в Україні Фото: Росія хоче переконатися, що "політв'язні" в Україні перебувають в нормальних умовах

У РФ заявили, що у в'язницях і СІЗО України знаходиться понад 50 "політв'язнів"

Члени Ради з прав людини при президенті Росії направили листа голові підкомітету ООН по запобіганню катувань Малькольму Евансу з пропозицією спільно розслідувати справи "політв'язнів" в Україні. Про це повідомляють "Известия" з посиланням на документ, який є в розпорядженні видання.

До листа додано список "політичних в'язнів", яік перебувають у в'язницях і СІЗО України, в якому значиться 52 людини, двоє з них - громадяни РФ. Наголошується, що це не остаточний список ув'язнених, а пріоритетні справи людей, яким терміново потрібна допомога.


"Дуже сподіваємося, що пан Еванс візьме цей список під особистий контроль і в рамках візиту делегації на Україну обов'язково відвідає цих людей. Вважаємо необхідним, щоб міжнародні правозахисники переконалися в тому, що вони містяться в нормальних умовах. В іншому випадку потрібно добиватися дотримання прав людини", - заявила виданню ініціатор листа, відповідальний секретар президентської ради Яна Лантратова.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РПЛ при президенті Росії планує направити офіційне звернення уповноваженому президента України з прав дитини Миколі Кулебе, омбудсмену Валерії Лутковській, Верховному комісару ООН з прав людини Зейду Рааду аль-Хусейну, а також генсека Amnesty International Салилу Шетті та виконавчому директору організації в Україні Тетяна Мазур із закликом провести ретельне розслідування ситуації з так званими "політичними в'язнями" в Україні