ua en ru

Росія запропонувала ЄС насамперед домовлятися про каспійський газ з Москвою, а потім з Баку і Ашхабадом

Росія запропонувала Євросоюзу домовитися з нею, Іраном і Казахстаном, перш ніж вести переговори з Азербайджаном і Туркменією про газопровід по дну Каспія, покликаному ослабити залежність Євросоюзу від "Газпрому".

Як повідомляє Reuters, коментар російського МЗС послідував після того, як напередодні єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер сказав в Брюсселі, що Єврокомісія почала переговори з Баку і Ашхабадом "від імені Европи як єдиного цілого" і має намір досягти результату якнайскоріше.

"МЗС Росії виражає жаль з приводу цього рішення Ради ЄС", - сказано в заяві на сайті російського Міністерства. Дипломати підкреслили, що жодна країна ЄС не має виходу до Каспійського моря. "Наскільки нам відомо, для Євросоюзу це теж перший подібний досвід, і ми здивовані, що його передбачається поставити саме на Каспії, на береги якого жодне з держав Євросоюзу не виходить", - сказано в коментарі МЗС.

Reuters відзначає, що домовленість Брюсселя з Ашхабадом і Баку могла б принести користь Nabucco - здійснюваному за підтримки Єврокомісії проекту газопроводу для доставки каспійського газу в Європу в обхід Росії.