ua en ru

Росія планує розмістити єврооблігації для обходу санкцій США

Росія планує розмістити єврооблігації для обходу санкцій США Фото: санкції проти РФ (РБК-Україна)

Попит на єврооблігації вже становить близько 3 мільярдів доларів

Росія має намір розмістити єврооблігації, що дозволять повернути схований за кордоном капітал та убезпечити його від нових можливих санкцій. Про це повідомили джерела Reuters.

Також, інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін домовився про розміщення облігацій із олігархами, написав у Twitter кореспондент Financial Times в Москві.

"Зібравши всіх олігархів, Путін оголосив, що Росія випустить облігації, які дозволять їм повернути капітал схований за кордоном, надаючи їм можливість уникнути нових санкцій США", - написав кореспондент FT.

Джерела Reuters зазначили, що останнім часом значно зріс попит на заплановані єврооблігації. Початковий обсяг заявок на облігації, випуск яких заплановано на наступний рік, складав 200 мільйонів доларів. На сьогодні ж, за даними джерела у державного банку та Міністерства фінансів Росії, попит складає близько 3 мільярдів доларів.

Також зазначено, що уряд Росії наголошує на тому, що умови випуску єврооблігацій сприятимуть поверненню коштів росіян. Росіянам буде надаватись перевага при продажі. Якщо попит буде зависоким, Міністерство фінансів Росії збільшить пропозицію єврооблігацій і зменшить запланований обсяг внутрішніх запозичень.

За даними джерел, робочою назвою цього випуску єврооблігацій є "Берізки", за ім’ям олігарха Григорія Берьозкіна. Він визнав, що він підтримує ідею введення такого спеціального боргового інструменту.

Відповідно до інформації Ґебріела Закмана, доцента економіки з Каліфорнійського університету в Берклі, росіяни мали близько 200 мільярдів фінансів в офшорах у 2014 році, що становило 10 відсотків ВВП Росії у той рік.

Уряд США на початку наступного року має скласти перелік осіб, які підпадають під санкції відповідно до прийнятого цього року закону США про розширення санкцій.

Нагадаємо, за результатами розслідування Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), оприлюдненого наприкінці жовтня 2017 року, 24 млрд доларів становлять сумарні статки людей, що входять у близьке оточення президента Росії Володимира Путіна. У цю суму входять активи родичів Путіна, а також бізнесменів, яких називають "друзями" російського президента.