ua en ru

Сумарний статок оточення Путіна становить 24 млрд доларів, - дослідження

Сумарний статок оточення Путіна становить 24 млрд доларів, - дослідження Фото: активи "друзів Путіна" становлять 24 млрд доларів (kremlin.ru)

Однак мало ймовірно, що всі активи належать саме власникам

Сумарні статки людей, що входять у близьке оточення президента Росії Володимира Путіна, становить 24млрд доларів. Про це свідчать результати розслідування Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Згідно з розслідуванням, в цю суму входять активи родичів Путіна, а також бізнесменів, яких називають "друзями" російського президента.

Зокрема, до переліку друзів увійшли Микола і Юрій Шамалов, Ігор, Роман та Михайло Путини, а також Борис та Аркадій Ротенберг.

Щодо сфер діяльності осіб, що входять в цей список, то найбільші статки у бізнесменів, які займаються нафтою і газом і пов'язані з великими державними підприємствами. При цьому, в список не увійшло керівництво цих підприємств та політики, що входять в так зване "коло друзів" президента.

Окремо в дослідженні виділені імена родича Путіна Михайла Шеломова, який останні кілька років працював у петербурзькому філіалі "Совкомфлота", що займається, зокрема, транспортуванням нафти і нафтопродуктів. При цьому, згідно з даними розслідування, заробіток Шеломова не міг становити 8,4 тис. доларів в рік, проте його придбання говорять про інше. Вартість куплених Шеломовым за кілька років активів досягає 573 млн доларів.

Не обійшли своєю увагою аналітиків й відомого віолончеліста Сергія Ролдугіна. Він, також як і Петро Колбін, також увійшов до списку.

Варто відзначити, що згідно з рейтингом Forbes за 2017 рік, Колбін займає в ньому 179 місце зі статками 550 млн доларів.

Ці кошти Колбін отримав після продажу блокпакета "Ямал СПГ" і міноритарного пакету нафтового трейдера Gunvor.

За пакет акцій "Ямал СПГ" у 2011 році бізнесмен отримав від компанії "Новатек" 526 млн доларів.

Автори розслідування підкреслюють, що "низька поінформованість" цих осіб про свої активи вказує також на те, що активи належать їх юридичним власникам лише формально.

Нагадаємо, у російського пропагандиста Володимира Соловйова знайшли кілька квартир, дачу і віллу в Італії.