ua en ru

РФ відмовилася відвести війська від кордонів України, а SpaceX вивела на орбіту український супутник: новини за 13 січня

РФ відмовилася відвести війська від кордонів України, а SpaceX вивела на орбіту український супутник: новини за 13 січня Колаж РБК-Україна
Автор: РБК-Украина

Росія відмовилася відвести війська від кордонів України, SpaceX запустила український супутник до космосу, суд заарештував усі акції заводу "Більшовик". Докладніше про те, що сталося у четвер, 13 січня – в матеріалі РБК-Україна.

Росія відмовилася відвести війська від кордонів України: повна заява

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва не має наміру обговорювати з НАТО або США питання переміщення військ по території Росії. А вимоги "повернути їх в казарми" розглядатися не будуть. За його словами, ці вимоги Вашингтона неприйнятні.

"Вже звучить не тільки про те, щоб відвести військові частини від кордону з Україною, як вони виражаються, а про те, щоб ці війська пішли в казарму, Шерман саме так говорила, в тому числі публічно на прес-конференції. Я не думаю, що є необхідність пояснювати абсолютну неприйнятність такого роду вимог і, звичайно ж, ми їх навіть не будемо обговорювати", - сказав Лавров.

Сенат США відхилив проект про санкції проти "Північного потоку-2"

Сенат США не підтримав законопроєкт республіканця Теда Круза про санкції проти Північного потоку-2. Для його затвердження не вдалося набрати необхідних 60 голосів.

Напередодні голосування в Сенаті адміністрація Білого дому виступила проти законопроєкту, який зобов'язував запровадити санкції проти відповідальних за роботу над "Північним потоком-2". Наголошувалося, що ухвалення цього документа підірве єдність європейських союзників.

SpaceX вивела на орбіту український супутник "Січ-2-30"

В четвер, 13 січня, відбувся запуск українського супутника "Січ-2-30". Апарат вже вийшов на зв'язок. Запуск апарату відбувся о 17:25 за київським часом з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. Вже о 17:35 перший ступінь ракети SpaceX Falcon 9 - приземлився на платформу.

Апарат з загальною вагою у 170 кілограмів отримуватиме цифрові зображення поверхні Землі, що важливо, як для оборони країни, так й для її економічних галузей. Робота супутника розрахована не менше ніж на 5 років. Втім фактичне існування апарату залежатиме від балістичних характеристик, у томі числі й висоти орбіти.

Суд арештував всі акції заводу "Більшовик"

Суд арештував 100% акцій заводу "Більшовик". Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження щодо можливого зловживання службових осіб Фонду держмайна України під час приватизації цього заводу.

"Наразі слідчі ДБР встановлюють усі обставини незаконного відчуження вказаного заводу з державної власності за заниженою вартістю. Це завдало економічних збитків державним інтересам", - йдеться у повідомленні ДБР.

В Україну мчить штормовий вітер і мокрий сніг

Погода в Україні найближчими днями буде небезпечна і мокра. Синоптики прогнозують сильний штормовий вітер, мокрий сніг і сніг з дощем. Сильні морози почнуть відступати, але в більшості регіонів збережуться нічні морози.

За прогнозом синоптика Наталки Діденко, 14 січня Україну перетинатимуть атмосферні фонтани. Очікується сильний західний, північно-західний вітер зі штормовими поривами до 15-22 м/с, місцями до 25-27 м/с.у Карпатах вітер може бути ще більшим.