ua en ru

Росія відмовилася від співпраці з США з охорони ядерних об'єктів, - ЗМІ

Росія відмовилася від співпраці з США щодо охорони запасів збройового урану і плутонію для запобігання крадіжки або продажу на чорному ринку, повідомляє The Boston Globe з посиланням інформацію про дипломатичні переговори, які відбулися в Москві в грудні 2014 р.

Як зазначає американське видання, учасники зустрічі 16 грудня 2014 р. підписали відповідну секретну угоду на трьох сторінках.

"Я думаю, що це значно підвищує ризик тероризму, який може призвести до катастрофи", - прокоментував припинення співпраці колишній сенатор, один з розробників програми "Ініціатива щодо скорочення ядерної загрози" 1990-х років Сем Нанн.

За інформацією The Boston Globe, з 1 січня 2015 р. вже скасовані заходи щодо посилення безпеки в деяких з семи російських закритих атомних міст, а також спільні роботи по забезпеченню безпеки на 18 цивільних об'єктах, де зберігається збройовий матеріал.

Нагадаємо, 15 січня 2015 р. Європейський парламент рекомендував Європейській раді розширити санкції проти Росії на ядерний сектор і міжнародні фінансові операції у разі подальшої дестабілізації ситуації в Україні.

Після цього Президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон висловилися за збереження жорстких санкцій проти Російської Федерації до закінчення російської агресії в Україні.