ua en ru

Росія відмовилася фінансувати геологорозвідку в Криму

Міністерство фінансів Росії відмовило у збільшенні бюджетних витрат, у тому числі на проведення геологорозвідки в Криму.

Міністерство фінансів Росії відмовило у збільшенні бюджетних витрат, у тому числі на проведення геологорозвідки в Криму. Про це йдеться у листі заступника міністра фінансів РФ Леоніда Горніна заступнику природних ресурсів Денису Храмову від 11 липня.

Відповідне прохання була сформульована у постанові Ради Федерації "Про стан геологічного вивчення надр і відтворення мінерально-сировинної бази" 18 червня 2014 року. Члени верхньої палати парламенту просили уряд збільшити бюджетне фінансування на геологічне вивчення надр і відтворення мінерально-сировинної бази в Криму і Далекосхідному федеральних округах. Конкретна сума, на яку міг би розраховувати Крим, не озвучувалася.

"Бюджетне фінансування розподіляється на початку фінансового року за умови включення відповідних асигнувань рішення про бюджет або в поточному фінансовому році після внесення змін у закон про бюджет при наявності відповідних додаткових надходжень до бюджету або скорочення видатків за окремими статтями витрат", - так Горнін у своєму листі пояснив відмову відомства.

Віктор Орлов, голова комітету Ради Федерації РФ з природних ресурсів і охорони навколишнього середовища та президент Російського геологічного товариства, розповів РБК, що геологорозвідка в Криму в результаті буде проводитися лише за рахунок бюджету регіону. За його словами, Криму потрібні кошти на розвідку родовищ підземних питних вод і нерудних корисних копалин (пісок, щебінь тощо). Що стосується геологорозвідки нафти і газу, на ці цілі на найближчий рік бюджетне фінансування не передбачено через невизначеного статусу головної працює в Криму нафтогазової компанії - націоналізованого урядом Криму "Чорноморнафтогазу", на активи якого пред'являє претензії "Нафтогаз України".

Нагадаємо , 16 березня 2014 р. на території АР Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова. 18 березня Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Україна і світове співтовариство, включаючи США і Євросоюз, вважають це окупацією.