ua en ru

Росія відмовила в екстрадиції 12 екс-"беркутівців" через їх громадянство РФ

Росія відмовила в екстрадиції 12 екс-"беркутівців" через їх громадянство РФ Фото: "беркутівці" на Майдані

Дмитро Садовник отримав російське громадянство через півтора місяці після того, як утік з України

Росія відмовила в екстрадиції 12 колишніх співробітників спецпідрозділу МВС "Беркут", оскільки ними було отримано російське громадянство. Про це заявив начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Це ми говоримо про епізод 20 лютого, де інкримінується причетність до розстрілів 26 "беркутівцями", 5 із яких перебувають під вартою і відбуваються судові засідання. Інші в розшуку. Ми направили, враховуючи оперативні дані про те, що вони можуть перебувати на території РФ, направили запити про їх екстрадицію з Росії. Про екстрадицію ми всіх 21 направили, але на сьогодні прийшла відповідь, що 12 осіб отримали громадянство РФ, двоє з них - право на тимчасове проживання", - зазначив Горбатюк.

Він також доповів, що екс-командир спецроти "Беркут" Дмитро Садовник отримав російське громадянство через півтора місяці після того, як втік з-під домашнього арешту в Україні.

"Що цікаво, що командир цієї роти Садовник, який незаконно був звільнений з-під варти у жовтні 2014 року, вже на початку грудня того ж року, отримав громадянство, тобто через півтора місяці людина, яка втекла з-під домашнього арешту, вже отримала. Напевно, була якась спрощена процедура, а якщо говорити про законодавство РФ, спрощене застосовується до тих, хто приніс якусь користь РФ, то виникає питання", - наголосив Горбатюк.

Начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ також повідомив, що відносно екстрадиції інших "екс-беркутівців" відповіді від РФ поки не надходило.

Нагадаємо, раніше Сергій Горбатюк повідомив, що Апеляційний суд звільнив з-під варти підозрюваного у злочинах проти Майдану колишнього співробітника харківського "Беркуту".