ua en ru

Росія націоналізувала власності в Криму на 1 млрд дол., - ЗМІ

Росія націоналізувала власності в Криму на 1 млрд дол., - ЗМІ Джерело фото:facebook.com/РБК

Загальна вартість націоналізованої власності після анексії Криму і Севастополя Росією оцінюється в 1 млрд дол. Власники власності стверджують, що захоплення приміщень проводять загони, підпорядковані уряду Криму, повідомляє газета New York Times.

За минулий рік вони взяли під свій контроль банки, готелі, бензоколонки, пекарні і склади Ялтинської кіностудії. Загальна сума всієї цієї власності оцінюється приблизно в 1 млрд дол. За словами колишнього керівника Керченської верфі Миколи Кузьменка, спроба звернутися за допомогою в поліцію або ФСБ виявилася безуспішною - телефонував ніхто не відповів.

Адвокати власників націоналізованої власності вважають, що влада Криму в будь-якому випадку повинні виплачувати компенсації. "Якщо вони дійсно вважають, що Крим є російською територією, то повинні дотримуватися саме російського законодавства, а не місцевих законів", - упевнений київський адвокат Роман Марченко, чия фірма захищає інтереси деяких кримських бізнесменів.

При цьому N. Y. Times зазначає, що від дій кримської влади страждають і російські підприємці. Газета наводить приклад Сергія Аршинова, яка вклала кілька мільйонів доларів у реконструкцію Ялтинської кіностудії, але 12 жовтня був позбавлений власності. В якості компенсації йому обіцяють повернутися 100 тис. дол., тому що саме стільки кіностудія нібито коштувала українським документів до анексії півострова Росією.

Нагадаємо, в березні 2014 р. Росія анексувала Крим і Севастополь у України.