ua en ru

Росія наклала вето на проект резолюції по Сирії через ультимативний характер вимог у ньому, - МЗС РФ

Росія 4 лютого 2012 р. проголосувала проти прийняття проекту резолюції Ради Безпеки (РБ) ООН по Сирії, в тому числі через ультимативний характер вимог, що містяться в документі. Як йдеться в повідомленні департаменту інформації і друку Міністерства закордонних справ (МЗС) Росії, при підготовці проекту резолюції не було прийнято російську пропозицію пом'якшити ультимативний характер вимог - зокрема, про відсторонення Президента Сирії Башара Асада від влади, які були б виконані Дамаском в тритижневий термін .

Як відзначає МЗС РФ, автори проекту резолюції не пішли на відображення в тексті положення про те, що РБ ООН своєю резолюцією не передбачала результатів політичного процесу в Сирії, оскільки рішення на щодо цього повинні прийматися самими сирійськими сторонами.

Крім того, в проекті резолюції не були враховані російською стороною запропоновані положення з вимогою до сирійської опозиції відмежуватися від екстремістських елементів, які обрали шлях насильства. "Були проігноровані і наші пропозиції закріпити в тексті настійні заклики до збройних угруповань припинити напади на сирійські державні інститути і мирне населення, включаючи іноземних журналістів, у тому числі із західних країн", - вказує МЗС РФ. Разом з тим, в проекті містився великий перелік вимог до уряду Сирії.

В цих умовах, як повідомляє МЗС РФ, Росія і Китай були змушені проголосувати проти "незбалансованого проекту резолюції". "Продовжуємо виходити з того, що всі сторони, які мають відповідним впливом, повинні сфокусувати свої зусилля на запуск широкого міжсирійского національного діалогу, сприяти негайному припиненню насильства усіма учасниками конфлікту в Сирійській Арабській Республіці", - відзначає російське МЗС. Росія розраховує, що в ході очікуваного розгляду на засіданні Ради міністрів закордонних справ Ліги арабських держав сирійського питання, буде прийнято рішення, що "відповідає поточному моменту" "про продовження діяльності в країні місії арабських спостерігачів, яка довела свою ефективність в якості фактора деескалації насильства".

МЗС також відзначає, що метою візиту міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова і директора Служби зовнішньої розвідки РФ Михайла Фрадкова в Дамаск 7 лютого ц.р. та зустрічі з Президентом Сирії Асадом стане якнайшвидша стабілізація обстановки в Сирії.

Нагадаємо, 4 лютого 2012 р. в Раді Безпеки ООН відбулося голосування за проектом резолюції по Сирії, внесеного делегацією Марокко спільно з рядом західних і арабських країн. Росія і Китай, що володіють правом вето, проголосували "проти", і резолюція в результаті не була прийнята. Раніше, 4 жовтня 2011 р., РФ і КНР при голосуванні в Раді Безпеки ООН також наклали вето на проект резолюції із засудженням влади Сирії.