ua en ru

Росія може припинити імпорт зернових з України через АЧС, - Присяжнюк

У разі погіршення ситуації з поширенням на території Луганської області АЧС Росія припинить імпорт з України не лише м'яса, але й зернових культур.

У разі погіршення ситуації з поширенням на території Луганської області африканської чуми свиней (АЧС) Росія припинить імпорт з України не лише м'яса, але й зернових культур. Про це під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми сьогодні країна, яка займає друге місце в світі по експорту зернових, і ми розуміємо, що це теж потрапляє під моніторинг і під заборону експорту цієї групи. Тобто потрібно усвідомлювати, що будь-яке погіршення ситуації або вжиття заходів в неповному обсязі неминуче призведе до блокування експорту з України в першу чергу продуктів тваринництва, а в подальшому і зернових культур", - сказав Присяжнюк.

За його словами, вже на сьогоднішній день заборона експорту свинини з боку Російської Федерації може негативно позначитись на економіці країни, а також на соціальному статусу селян.

"Такі випадки перекреслюють всі зусилля уряду, щоб експортувати, не допоможуть ні квоти, ні всі інші заходи", - додав в.о. міністра.

Відзначимо, в Луганській обл. АЧС була діагностована 8 січня 2014 р. На наступний день карантинні обмеження були встановлені на території трьох сіл Луганської обл. Села Комышное, Колісниківка і Югановка увійшли в першу зону загрози радіусом 10 км від місця, де був знайдений труп кабана, хворого АЧС.

2 лютого 2014 р. у Краснодонському районі Луганської області оголошено об'єктову надзвичайну ситуацію, пов'язану зі спалахом епізоотії африканської чуми свиней (АЧС).