ua en ru

Росія може перешкодити домовленостям України та Казахстану про відновлення транзиту казахської нафти, - експерт

Росія може перешкодити домовленостям України та Казахстану про відновлення транзиту казахської нафти через територію України, піднявши тарифи на транзит сировини через свою територію, повідомляє "Комерсант-Україна".
Про те, що питання відновлення транзиту казахської нафти буде обговорюватися в ході візиту президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва до України 14-15 вересня, повідомив посол цієї республіки в Україні Амангельди Жумабаєв.
За його словами, країна зацікавлена у відновленні транзиту в обсязі 6 млн т нафти щорічно. У понеділок в Казахстан відправився заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин для проведення попередніх переговорів, уточнив високопоставлене джерело видання в Мінпаливенерго.
Нагадаємо, транзит казахської нафти через Україну припинилося в лютому, коли компанія "КазТрансОйл" відмовилася від транзиту нафти в Східну Європу по південній гілці нафтопроводу "Дружба", переорієнтувавши поставки на Польщу через Білорусь. У прес-службі компанії пояснили, що це було зроблено у зв'язку з тим, що український оператор "Укртранснафта" перевів тарифи на прокачування нафти з долара в євро, що збільшило їх вартість на 20-25%. У результаті за підсумками семи місяців цього року транспортування нафти через територію України зменшилася на 23,9% і склала 17,2 млн т.
Зараз ситуація змінилася, і в Мінпаливенерго розраховують на відновлення транзиту.