ua en ru

Росія може змінити свою позицію щодо Сирії, - глава АП РФ

Росія може змінити свою позицію щодо Сирії, якщо зрозуміє, що Президент Сирії Башар Асад "шахраює". Про це заявив сьогодні глава адміністрації Президента РФ Сергій Іванов.

Росія може змінити свою позицію щодо Сирії, якщо зрозуміє, що Президент Сирії Башар Асад "шахраює". Про це заявив сьогодні глава адміністрації Президента РФ Сергій Іванов (на фото), передає ВВС.

"Я кажу зараз теоретично і гіпотетично, але якщо у нас з'явиться впевненість, що Асад шахраює, ми можемо змінити нашу позицію", - уточнив Іванов, виступаючи у Стокгольмі на конференції Лондонського міжнародного інституту стратегічних досліджень "Глобальний стратегічний огляд".

Глава президентської адміністрації наголосив, що, як би не розвивалася ситуація в Сирії, Росія визнає тільки дипломатичні шляхи вирішення проблеми.

Іванов очікує, що протягом тижня стане відомо, де саме зберігається в Сирії хімічна зброя. Затримку з наданням Дамаском цих даних Іванов пов'язує з тим, що Башар Асад не контролює всієї території Сирії.

Російський чиновник у черговий раз повторив думку Москви про неприпустимість військового втручання в конфлікт у Сирії.

"У разі зовнішнього збройного втручання опозиція, яка і так противиться ініціативі з проведення мирної конференції, зовсім втратить будь-який інтерес до переговорів, розраховуючи, що США, як і в Лівії, бомбитимуть режим до перемоги і тим самим прокладуть бойовикам легкий шлях до перемоги", - наголосив Іванов.

Раніше Президент Росії Володимир Путін заявив, що не може гарантувати виконання владою Сирії всіх домовленостей про відмову від хімічної зброї.

Нагадаємо, вчора Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила, що Сирія почала відправляти їй дані про свої арсенали хімічної зброї. "ОЗХЗ підтверджує, що отримала очікувані відомості від сирійського уряду щодо його програми хімічної зброї. Технічний секретаріат на даний час вивчає отриману інформацію", - йдеться в повідомленні організації.

Як повідомлялося, Президент України Віктор Янукович запропонував українських фахівців та установки для знищення хімічної зброї у Сирії.

Війна в Сирії триває з березня 2011 р., жертвами конфлікту стали понад 100 тис. осіб. Ситуація в арабській республіці загострилася після того, як наприкінці серпня в передмісті Дамаска в результаті хіматакі загинули більше 350 осіб. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. Із цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. У той же час сирійська влада стверджує, що хімзброю застосували заколотники.