ua en ru

Росія і Японія домовилися про спільну боротьбу з піратством

У Токіо пройшли перші в історії взаємин Росії та Японії переговори міністрів у форматі "2+2" - в них беруть участь глави МЗС і Міноборони РФ Сергій Лавров і Сергій Шойгу, а також їх японські колеги Фуміо Кісіда і Іцунорі Онодера.

У Токіо пройшли перші в історії взаємин Росії та Японії переговори міністрів у форматі "2+2" - в них беруть участь глави МЗС і Міноборони РФ Сергій Лавров і Сергій Шойгу, а також їх японські колеги Фуміо Кісіда і Іцунорі Онодера. У ході переговорів сторони дійшли домовленості регулярно проводити навчання з боротьби з піратством.

Крім цього, РФ і Японія анонсували створення механізму постійних консультацій на експертному рівні в галузі кібербезпеки.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров назвав переговори у форматі "2+2" новим етапом у розвитку російсько-японських відносин. Учасники переговорів заявили, що зустрічі між главами оборонних відомств двох країн тепер будуть проводитися регулярно.

Шойгу і його японському колезі Онодере вдалося домовитися провести консультації щодо глобальної системи ПРО, яка викликає у російської сторони "серйозну заклопотаність".

Днем раніше Лавров заявив про можливе введення безвізового режиму з Японією для короткострокових поїздок (зараз при відвідуванні японськими підданими Курильських островів діє особливий безвізовий режим). На початку наступного року сторони проведуть черговий етап консультацій з найгострішого моменту своїх взаємин - укладення мирного договору.

Нагадаємо, що домовленість про проведення переговорів за участю глав оборонних і дипломатичних відомств була досягнута у квітні 2013 р. в ході зустрічі Президента РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе. Наступна зустріч у такому форматі запланована вже в Москві у 2014 р.