ua en ru

Росія і Північноатлантичний альянс близькі до угоди щодо створення двох систем ПРО, - Расмуссен

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Росія і Північноатлантичний альянс "наблизилися до укладення угоди" щодо основних принципів співробітництва при створенні двох незалежних систем протиракетної оборони (ПРО) - російської і ПРО НАТО. При цьому, за словами генсека альянсу, сторони "зможуть обмінюватися інформацією". Таку заяву зробив Расмуссен за підсумками саміту Росія-НАТО, що пройшов у Брюсселі 8 червня, повідомляє РБК з посиланням на Associated Press.
Расмуссен також закликав Росію "приступити до позитивного співробітництва з НАТО і зосередити свою увагу на реальні загрози безпеки, а не на якихось примар минулого, яких більше не існує".
Іншу оцінку відносин Москви і Північноатлантичного альянсу в питанні ПРО висловив міністр оборони РФ Анатолій Сердюков. За його словами, дві системи протиракетної оборони "не підходять Росії" і можуть розпалити нову гонку озброєнь. Глава російського Міноборони додав, що система ПРО НАТО "нейтралізує російські стратегічні можливості".
Расмуссен і Сердюков не давали за підсумками саміту спільній прес-конференції, а розмовляли з журналістами кожен окремо. За словами Сердюкова, переговори з НАТО будуть продовжені.
США раніше заявляли, що протиракетна оборона в Європі призначена для захисту від можливого ракетного удару з боку Ірану і не спрямована проти РФ. Москва вимагає гарантій, що ця ПРО не загрожує російській безпеці.