ua en ru

РФ провокує ризики інцидентів, які можуть вийти з-під контролю, - генсек НАТО

РФ провокує ризики інцидентів, які можуть вийти з-під контролю, - генсек НАТО Фото: Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

Росія має надавати достовірну інформацію про тип і масштаби військових навчань

Якщо Москва не буде надавати достовірну інформацію про тип і масштаби військових навчань, подібним "Захід-2017", зростає ризик інцидентів, які можуть "вийти з-під контролю". Про це в четвер, 26 жовтня, заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає DW.

"Кожна держава має право проводити навчання для своїх сил, проте важливо, щоб це робилося передбачувано і прозоро", - сказав він.

Столтенберг також підкреслив важливість того, щоб "такі навчання не ускладнювали і не погіршували ситуацію з безпекою в регіоні".

"Раніше були випадки, коли навчання використовувалися як прикриття для агресивних дій відносно найближчих держав. Зокрема, так було в Грузії 2008 року або в 2014 році - в Україні", - зауважив генсек НАТО.

Як зазначає видання, навчання "Захід" були однією з тем засідання Ради НАТО - Росія, яке відбулося 26 жовтня у Брюсселі.

У свою чергу, постпред РФ при НАТО Олександр Грушко назвав необґрунтованими твердження про те, що параметри навчань "Захід-2017" були занижені. Він підкреслив, що "ці оцінки, по-перше, ні на чому не тримаються, а по-друге, ці оцінки озвучувалися ще до початку самих навчань".

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що Російська Федерація задіяла на навчаннях в Білорусі "Захід 2017" більше військових, ніж заявляла.