ua en ru

Росія демонструє майстер-клас становлення багатополярного світу, - Медведчук

Російська дипломатія продемонструвала майстер-клас становлення багатополярного світу. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Він нагадав, що в газеті The New York Times 12 вересня опублікована стаття Президента РФ Володимира Путіна "Застереження з Росії".

"Висунувши ініціативу про передачу сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль з наступним його знищенням, Путін отримав серйозний морально-політичний виграш. При цьому російська дипломатія використовувала виключно фактори "м'якої сили", намагаючись переконати різні сторони неприпустимість застосування сили і необхідність політичного рішення проблеми... Москва, по суті, продемонструвала, що США вже не можуть диктувати світові правила гри. Як відзначають багато оглядачів, Обама не отримав достатньої підтримки своєї ініціативи щодо нанесення удару по Сирії як всередині країни, так і з боку багатьох країн-членів і партнерів США. Російські ж пропозиції дали йому можливість вийти з важкої ситуації з найменшими політичними втратами. Фактично російська дипломатія продемонструвала майстер-клас становлення багатополярного світу, в якому політична позиція групи країн НАТО вже не є достатньою для застосування сили проти третіх країн", - пише Медведчук.

Сирія прийняла російські умови і погодилася приєднатися до конвенції із заборони хімічної зброї. Тепер напад США на військові об'єкти в Сирії стає вкрай ризикованим як раз з морально-політичної точки зору, оскільки буде виглядати чи не як приклад політичного бандитизму. Якщо адміністрація вирішить повернутися до ідеї нанесення військового удару по Сирії, їй доведеться шукати новий привід для загострення ситуації, демонстрації загрози міжнародній безпеці і зміни настроїв світової громадської думки за допомогою інтенсивної медійної підготовки.
"У США стаття Путіна викликала чимале роздратування політологів. З'явилися навіть звинувачення в тому, що Путін "говорить з американцями через голову президента". Але така практика, на мою думку, є не тільки правильно, але головне - дієвої і ефективної. Старі методи управління, коли уряд приймає рішення, не рахуючись з думкою народу, малоефективні не тільки в Україні. Громадяни дійсно стають суб'єктом не тільки внутрішньої політики, але і зовнішньої. І ця ситуація повністю відповідає ідеям руху "Український вибір", - підкреслив політик.

"Не можу обійти увагою найважливіше, на мій погляд, обставина, згадане у статті: у своєму зверненні до нації президент США зробив спробу обгрунтувати особливу роль американської нації: що проводиться США політика "відрізняє Америку від інших", і це "робить нас винятковими". На це Путін абсолютно справедливо відповів: "Вважаю дуже небезпечним закладати в голови людей ідею про їх винятковість, чим це мотивувалося", - пише Медведчук.