ua en ru

Росія і Бразилія намагалися погіршити умови кредиту МВФ для України, - джерело

Росія і Бразилія намагалися погіршити умови кредиту МВФ для України, - джерело

Росія, Бразилія і ряд інших країн, зокрема, Індія, Туреччина та Іраннамагалися істотно погіршити умови надання коштів у ході засідання ради директорів МВФ 11 березня, передає "Апостроф" з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах.

Зокрема, виконавчі директори від Бразилії, Індії і Туреччини в ході обговорення питання заявили, що обсяг боргу в 25,9 млрд дол., який підпадає під операцію, не достатній для отримання максимального можливого обсягу кредиту за програмою EFF у 17,5 млрд дол. (900% квоти України в МВФ). Представники цієї "трійки" також наполягали на тому, щоб другий транш кредиту, виділення якого заплановано на червень, міг бути наданий лише у випадку успішного результату переговорів щодо реструктуризації боргових зобов'язань по 2015 р. Це означає, що розмір виплат за підсумками року Україна повинна скоротити з 8,2 млрд дол. до 3 млрд дол.

Також представник Бразилії підняв питання виплати Україною 3 млрд дол. боргу Росії, намагаючись з'ясувати, чи планує Україна його все-таки виплачувати або реструктуризувати.

"Виконавчий директор від Бразилії наполягав на тому, що сума першого траншу безпрецедентно висока, і просив надати інформацію про те, чи були подібні прецеденти раніше", - зазначило джерело.

Ця прохання практично дала привід Франції, США, Великобританії, Іспанії та Німеччині продемонструвати в дискусії підтримку виділення максимальної фінансової допомоги Україні, яка знаходиться в стані війни.

"Представники цих країн заявили, що обсяг першого траншу є абсолютно адекватним виняткової ситуації, в якій знаходиться Україна", - повідомив співрозмовник видання.

Також представники Росії, Індії і Бразилії заявили, що надання Україні нового кредиту, враховуючи, що колишні програми з МВФ (Stand-by) для України були закриті достроково, негативно позначиться на репутації фонду.

Нагадаємо, міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що країни G7 і G20 повинні збільшити обсяги фінансової допомоги Україні.