ua en ru

У Росії смертну кару підтримують 44% громадян, - опитування

У Росії смертну кару підтримують 44% громадян, - опитування Фото: в РФ майже половина громадян підтримує смертну кару

При цьому 41% росіян виступає проти смертної кари

У Росії смертну кару підтримують 44% громадян. Про це свідчать результати опитування "Левада-центру". При цьому 41% респондентів виступає проти.

Так, третина опитаних вважає, що слід відновити смертну кару в колишньому вигляді, як на початку 90-х. При цьому 12% респондентів висловилися за розширення застосування вищої міри покарання.

Разом з тим частка прихильників продовження мораторію на смертну кару зросла за останні 15 років в два рази - до 25%, а за повне скасування смертної кари виступають 16% росіян.

Варто відзначити, що в Росії смертна кара законодавчо не скасована. З моменту вступу РФ до Ради Європи в 1996 році діє мораторій на застосування цієї міри покарання.

У січні глава комітету Держдуми із законодавства Павло Крашенінніков запропонував прибрати з Кримінального кодексу згадку про смертну кару, "оскільки її все одно вже немає".

Нагадаємо, в жовтні минулого року президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив про готовність затвердити закон про повернення смертної кари в країні.