ua en ru

У Росії зі шкіл вилучають книги британського історика про злочини радянських солдатів

У Росії зі шкіл вилучають книги британського історика про злочини радянських солдатів Фото: британський військовий історик Ентоні Бівор

Табу накладено на видання про масові зґвалтування німецьких жінок радянськими солдатами

Міністерство загальної та професійної освіти Свердловської області Російської Федерації розіслало керівникам шкіл та училищ вказівку вилучити з бібліотек видання інституту "Відкрите суспільство" (фонд Джорджа Сороса), а конкретно - книги під редакцією британських істориків Ентоні Бівора і Джона Кігана. Про це повідомляє портал "Єкатеринбург онлайн".

У якості пояснень необхідності вилучення історичних видань значиться досить розпливчасте формулювання - "такі, що пропагують стереотипи, які сформувалися за часів Третього Рейху".

"Прошу терміново дати доручення керівникам муніципальних освітніх організацій: перевірити наявність у бібліотеках книг під редакцією Джона Кігана і Ентоні Бівора; вжити заходів щодо вилучення з доступу учнів і педагогічних працівників", - йдеться в документі, підписаному заступником голови відомства Ніною Журавльовою.

У Росії зі шкіл вилучають книги британського історика про злочини радянських солдатів

Фото: копія розісланої інструкції

Наміри обмежити доступ до книг західних істориків підтвердили в обласному уряді.

"Щорічно напередодні нового навчального року в загальноосвітніх закладах проводиться планова перевірка бібліотечних фондів, а також контент-фільтрів, встановлених на комп'ютерах. У рік 70-річчя Великої Перемоги особлива увага приділяється літературі, що містить інформацію про Велику Вітчизняну війну. Багато вчених-істориків, російських і зарубіжних експертів, вважають, що книги таких авторів, як Джон Кіган і Ентоні Бівор, помилково трактують інформацію про події Другої світової війни, суперечать історичним документам, просякнуті пропагандистськими стереотипами нацизму", - зазначили у прес-службі уряду Свердловської обл.

Також повідомляється, що перевірка бібліотечних фондів триватиме до 31 серпня.

Як зазначається, британський історик і письменник Ентоні Бівор є автором книг "Сталінград" і "Падіння Берліна", відзначених світовим науковим співтовариством головним чином через те, що в них містяться сюжети жорстокості і насильства з боку радянських військ по відношенню до населення Німеччини. Найвідомішим є твердження автора, що німецькі жінки зазнавали масових зґвалтувань з боку радянських солдатів. Дискусії навколо книг і статей Бівора ведуться від часу їх видання у 1998 і 2002 рр.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада України засудила комуністичний і нацистський тоталітарні режими і заборонила пропаганду їх символіки.

Пізніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював зйомки 30 короткометражок про Україну у Другій світовій війні.