ua en ru

В Росії назвали умову повернення смертної кари

В Росії назвали умову повернення смертної кари Фото: заступник голови Радбезу РФ  Дмитро Медведєв (Getty Images)

Екс-президент РФ і чинний заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв заявив, що після виключення Росії з Ради Європи обмежень для відновлення смертної кари не залишилося. Тож мораторій може бути переглянутий, "якщо щось зміниться в житті суспільства".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його заяву в інтерв'ю "РІА Новини".

"Якщо повертатися до сьогоднішньої ситуації, вона є такою, як є: міжнародні підстави відпали, є внутрішні правові позиції Конституційного суду. Ці правові позиції ґрунтуються на поточному правопорядку, на поточній криміногенній ситуації. Я виходжу з того, що якщо все буде спокійно, ці правові позиції можуть залишатися такими ж, як і були. Але правові позиції теж не є вічними, якщо щось зміниться у житті суспільства, тоді ці правові позиції також можуть бути переглянуті", - розповів Медведєв.

Як він заявив, мораторій Конституційного суду РФ на страту є "не священним писанням" і тому рішення суду можуть змінюватися.

"І в історії нашої країни такі періоди бували. Я нагадаю, що після війни Радянський Союз скасував застосування смертної кари. Тривало це недовго. Досить швидко смертна кара була відновлена. Пов'язано це з високим зростанням насильницьких злочинів, зокрема вбивств. Що буде в майбутньому, я не знаю", - додав Медведєв.

Нагадаємо, нещодавно в Держдумі Росії запропонували провести референдум про повернення смертної кари для найтяжчих злочинів. Партія ЛДПР заявила про готовність внести на обговорення ініціативу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.