ua en ru

З Росії можуть почати висилати за "небажану поведінку"

З Росії можуть почати висилати за "небажану поведінку" Фото: видворення із Росії (колаж РБК-Україна)

Законопроект з відповідною нормою може бути внесений у Держдуму вже на початку 2018 року

У Росії комісія Ради Федерації із захисту державного суверенітету та недопущення втручання у внутрішні справи готує законопроект, що передбачає видворення з Росії за "небажану поведінку". Про це повідомили джерела в російських парламентських колах, передають "Известия".

За даними видання, законопроект з нормою про видворення з РФ за "небажану поведінку" може бути внесений у Держдуму вже на початку 2018 року.

Співрозмовники газети розповіли, що видворення за "небажану поведінку" застосовуватиметься в основному щодо фізичних осіб-іноземців.

Проте джерела зазначають, що цей термін може бути застосований і до російських громадян і юросіб.

За інформацією видання, "небажаність" поведінки визначатиметься тим, чи завдають дії реальної шкоди національній безпеці Росії, причому може йтися як про "розпалюванні національної та релігійної ненависті і політичної ворожнечі", так і про потенційне втручання у виборчий процес країни. Також "небажаною" може бути визнана "робота ззовні" з російськими освітніми установами та молоддю.

Джерела стверджують, що наразі розглядаються кілька версій застосування закону. Одна з них - надання депутатам і сенаторам можливості відправляти запити в Генпрокуратуру з проханням перевірити діяльність особи на предмет "небажаності" і якщо перевірка виявить порушення, то російські громадяни можуть бути притягнуті до відповідальності, а іноземцям може загрожувати видворення з країни.

Заступник голови комітету Ради федерації з міжнародних справ Андрій Клімов підтвердив виданню підготовку поправок до закону.

Нагадаємо, Молдова видворила з країни п'ятьох російських дипломатів за вербування бойовиків для участі у військовому конфлікті на Донбасі.