ua en ru

У Росії кількість політв'язнів за останній рік збільшилася вдвічі

У Росії кількість політв'язнів за останній рік збільшилася вдвічі Фото: "Меморіал" щорічно публікує списки политзалюченных

У списки політв'язнів "Меморіал" включив утримуваних в РФ українців

Кількість політичних в'язнів у Росії зросла з 50 чоловік у минулому році до 102 осіб у 2016 році. Такі дані публікує правозахисна організація "Меморіал".

"Кількість політв'язнів навіть у наших не претендують на повноту списках, таким чином, серйозно зросла", - відзначили в "Меморіалі".

Організація опублікувала два списки російських політв'язнів напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій (30 жовтня).

"На відміну від минулих років сьогодні ми публікуємо не один, а два спискуи Список людей, позбавлених волі у зв'язку з реалізацією права на свободу віросповідання, і список всіх інших політв'язнів", - йдеться в повідомленні.

У списки політв'язнів "Меморіал" також включив українців, яких утримують в Росії і аннексированному Криму.

"Український слід" явно простежується у справах кримських татар Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафи Дегерменджи, громадян України Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Андрія Коломійця, Олександра Костенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченко і Сергія Літвінова, пов'язані з антиукраїнською кампанією влади і справи громадян Росії Андрія Бубеева, Дар'ї Полюдовой, Рафиса Кашапова і Наталії Шаріної", - зазначили в організації

Нагадаємо, 26 жовтня, Верховний суд РФ залишив у силі вирок Карпюку і Клиху.