ua en ru

У Росії готують нову систему космічної розвідки

У Росії готують нову систему космічної розвідки Фото: нова система "Раздан" замінить супутники типу "Персона"

Запуск першого "Раздана" космічні війська планують провести з космодрому Плесецьк в 2019 році

Космічні війська РФ і самарський ракетно-космічний центр "Прогрес" ведуть переговори про проектування супутників "Раздан", повідомляє "Коммерсантъ", посилаючись на власні джерела.

Розгортання системи оптико-електронної розвідки, основою якої стануть новітні космічні апарати типу "Раздан" Міністерство оборони РФ планує почати в 2019 році. Новий супутники прийдуть на заміну космічних апаратів типу "Персона", на які військові покладали великі надії ще на початку 2000-х, але змогли отримати лише кілька років тому.


Супутники типу "Персона" зараз надають Генштабу ВС РФ оперативні знімки з детальним роздільною здатністю. Військові стверджують, що потреба збройних сил в істотному нарощуванні орбітальної угруповання супутників оптичної розвідки особливо проявилася під час сирійської кампанії.

Планується, що за своїми характеристиками "Раздан" буде "на голову вищий за всіх своїх попередників", говорить високопоставлене джерело видання в промисловості. В ньому з'явиться принципово нове корисне навантаження, високошвидкісний радіоканал з додатковим захистом. На третьому і наступних апаратах буде ставитись новий телескоп діаметром понад 2 м, оптику для якого створить не Ленінградське оптико-механічне об'єднання імені Леніна (брало участь у створенні "Персони"), а Красногорський завод імені Звєрєва.

За попередніми планами, запуск першого "Раздана" космічні війська планують провести з космодрому Плесецьк в 2019 році, другого - в 2022-му, третього - в 2024-му.

Нагадаємо, Держкосмос не отримав жодних коштів з держбюджету на космічну програму 2016.