ua en ru

Держкосмос не отримав ніяких коштів з держбюджету на космічну програму в 2016

Держкосмос не отримав ніяких коштів з держбюджету на космічну програму в 2016 Фото: Любомир Сабадош

На виконання цільової науково-технічної програми передбачено виділення 230 млн гривень з держбюджету

Голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош заявив, що відомство у 2016 році не отримало на космічну програму жодних коштів з державного бюджету. Про це він сказав в інтерв’ю виданню "Урядовий кур’єр".

"На виконання цільової науково-технічної програми законом "Про державний бюджет на 2016 рік" було передбачено 230 мільйонів гривень (майже 10 мільйонів доларів). Але й досі на космічну програму в цьому році ми не отримали жодної копійки з державного бюджету! Хоча кошти є, вони на казначейському рахунку. Нам заважає дуже складна процедура погодження фінансування в Мінекономіки та Мінфіні, а після зміни уряду всі погодження доводиться проходити по новому колу", - підкреслив голова Держкосмосу.


Сабадош також розповів про проблеми галузі.

"Проблеми є. Ми призупинили співпрацю з Російською Федерацією, відчуваємо брак комплектації, матеріалів, фінансування. Але розуміємо, що все це можемо купити в інших країнах світу за умови, що їх спрямують на створення ракетоносіїв, супутників для мирного дослідження космосу", - зазначив він.

Нагадаємо, Україна і США проведуть спільний запуск космічного ракети-носія "Antares" в серпні 2016 року.