ua en ru

Роскомнадзор заблокував архів Інтернету

Роскомнадзор заблокував архів Інтернету Фото: Роскомнадзор заблокував сервіс зберігання копій веб-сторінок

Через цей сайт зараз в Україні доступна "Пам'ятка споживачам при відвідуванні окупованих територій"

Російський наглядовий орган Роскомнадзор заблокував сервіс зберігання копій веб-сторінок The Wayback Machine, який розташований за адресою web.archive.org. Про це пише Радіо Свобода.

Так, за інформацією видання, приводом для блокування стала опублікована на сайті сторінка під назвою "Одиночний джихад".

Разом з тим, згідно з інформацією російських користувачів мережі, за допомогою звичних інструментів не відкривалася ні адреса сервісу The Wayback Machine (archive.org/web/), ні сайт некомерційної організації archive.org.

Варто відзначити, що саме через цей сайт зараз в Україні доступна "Пам'ятка споживачам при відвідуванні окупованих територій", яку в Росії вважають публічними закликами до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії ". Після оприлюднення цього повідомлення Роскомнадзор заблокував сайт організації (ozpp. ru), яка поширила "Пам'ятку".

Відзначимо, The Wayback Machine - сервіс, який протягом 18 років збирає копії веб-сторінок. На сервісі можна подивитися, як виглядала та чи інша сторінка в певну дату. Архів містить понад 485 млрд. Сторінок.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура Російської Федерації зажадала обмежити доступ до "Пам'ятці для російських туристів, що прямують на відпочинок до Криму".