ua en ru

Рокфеллери позбуваються активів у нафтових і вугільних компаніях

Рокфеллери позбуваються активів у нафтових і вугільних компаніях Фото: Фонд родини Рокфеллерів позбавляється від більшості активів у видобувних компаніях

Фонд родини засудив ExxonMobil за невідповідність її діяльності задекларованим принципам щодо екології

Фонд родини Рокфеллерів (RFF) оголосив про намір найближчим часом позбутися активів в компаніях, що видобувають викопні види палива, у тому числі найбільшої нафтової компанії ExxonMobil. Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті фонду.

"В умовах, коли світова спільнота працює над тим, щоб позбутися необхідності використання викопних видів палива, немає сенсу - ні з фінансового, ні з етичного боку - продовжувати зберігати інвестиції в цих компаніях", - сказано в заяві.

На думку фонду, зараз немає жодних розумних причин продовжувати розвідку нових родовищ вуглеводнів, а більшість вже розвіданих запасів потрібно залишити в землі, щоб "дати надію на виживання людства і екосистеми".

У заяві повідомляється, що фонд віддав розпорядження позбутися активів у всіх вугільних і нафтових компаніях і зберігати інвестиції за цими напрямами на рівні менше 1% від загального інвестиційного портфеля.

Також RFF засудила нафтову компанію ExxonMobil за невідповідність її діяльності задекларованим принципам.

"Було б упущенням з нашого боку, не звернути увагу на негожу поведінку ExxonMobil. Існує інформація, яка дозволяє припустити, що компанія з 1980-х років вводить в оману громадськість з приводу свого ставлення до зміни клімату, тоді як сама витрачає мільйони, щоб зміцнити свою власну інфраструктуру всупереч руйнівним наслідкам від зміни клімату ... ми не можемо бути пов'язані з компанією, яка так зневажливо ставиться до інтересів суспільства", - підкреслили у фонді.

Нагадаємо, доведені запаси нафти у Російській Федерації становлять 14 млрд тонн і при нинішніх темпах видобутку нафти в цій країні може закінчитися через 28 років, до 2044 року.