ua en ru

Родичі жителів Криму перед виборами отримують дзвінки з ФСБ, - Клімкін

Родичі жителів Криму перед виборами отримують дзвінки з ФСБ, - Клімкін Фото: співробітники ФСБ (wikimedia.org)

Міністр зазначив, що ситуація з дотриманням прав людини в Криму катастрофічна

Представники ФСБ Російської Федерації (РФ) наразі намагаються вчинити тиск на місцевих жителів окупованого Росією Криму і телефонують їхнім родичам, щоб примусити їх прийти на виборчі дільниці для участі у виборах президента Росії. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час зустрічі керівництва Меджлісу кримськотатарського народу з представниками дипломатичних місій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз ми прекрасно розуміємо, що представники ФСБ постійно дзвонять родичам, намагаючись натиснути (примусити - ред..) когось іти на виборчі дільниці на нелегітимні вибори на території окупованого Криму. Ніяких виборів там за визначенням бути не може. Але ми не хочемо нікого підставляти. Ми хочемо, щоб кожен був у безпеці. Тому це особистий вибір кожного. Ми знаємо, що там є сотні тисяч патріотів України та вільного Криму", - заявив Клімкін.

Він наголосив, що наразі на території окупованого Криму склалась катастрофічна ситуація з дотриманням прав людини.

"Наразі ситуація навіть з основоположними правами людини на території окупованого Криму є просто катастрофічною. Кримські татари перебувають під шаленим тиском. Ми щоденно чуємо про нові обшуки, затримання і арешти у Криму. Все це за абсурдними і політично мотивованими обставинами. Окупанти не можуть жити без цього терору", - додав він.

Нагадаємо, 12 березня глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що кримські татари не братимуть участі у незаконних виборах 18 березня 2018 року, що проводитимуться Росією в тимчасово окупованому Криму.