ua en ru

Рітейлери прогнозують зростання націнок на соцтовари в 2010 р.

Націнка на соціальні продуктові товари в 2010 р. може істотно вирости. Про це повідомив сьогодні президент Української торгової асоціації Ігор Баленко, передає кореспондент РБК-Україна. «Спрогнозувати наскільки вони виростуть - складно. Може на 15%, може на 40-50%», - заявив він.

За його словами, причиною підвищення націнок є висока частка неплатежів між постачальниками і продавцями, зростання собівартості продукції. Президент УТА вважає, що всі спроби штучно обмежити націнки приводять до зростання збитків як продавців, так і виробників. «У результаті ті ж аграрії, отримуючи мінімум грошей, не в змозі інвестувати в свій розвиток і знижувати ціни», - сказав І.Баленко.

Зупинити подорожчання, а також можливий дефіцит соціальних товарів, за словами президента УТА, могло б введення соціальних карток для неплатоспроможного населення. «Наприклад, пенсіонери змогли б платити за пільговими цінами, тоді як працюючі люди купували б хліб і молоко за ринковою ціною. Це дозволило б магазинам компенсувати збитки за рахунок працюючого населення», - сказав він.

За словами І.Баленка, могло б сприяти зниженню цін закупівлі роздрібними мережами першого урожаю аграріїв, що дало б тим можливість планувати свої витрати.