ua en ru

РФ, Туреччина і Італія підписали угоду про будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан.

Росія, Туреччина і Італія підписали угоду про будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан. Про це повідомляється в опублікованій сьогодні заяві італійської нафтогазової компанії ENI S.p.А., що бере участь в проекті. Від імені Росії угоду підписали віце-прем'єр Ігор Сечін і міністр енергетики Сергій Шматко. Від Туреччини свій підпис під угодою поставив міністр енергетики Танер Йілдиз, а від Італії - міністр економічного розвитку Клаудіо Скайола.

У той же час компанії ENI, Calik Holding, ВАТ "Транснєфть" і ОАО "Роснєфть" підписали меморандум про взаєморозуміння, в якому обумовлені умови участі в проекті російських компаній.

Нагадаємо, що 7 серпня ц.р. прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган за підсумками переговорів з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним заявив, що реалізація проекту нафтопроводу Самсун-Джейхан дозволить істотно скоротити навантаження на турецькі протоки. Він нагадав, що учасниками проекту є Туреччина, РФ і Італія, і виразив подяку В.Путіну, а також прем'єр-міністру Італії Сильвіо Берлусконі, який взяв участь в переговорах, за підтримку цього проекту.

Того ж дня Росія і Туреччина підписали міжурядовий протокол про співпрацю в нафтовій сфері. Даний документ, зокрема, передбачає створення робочої групи для вивчення ресурсної бази і транспортного маршруту проекту нафтопроводу Самсун-Джейхан.