ua en ru

РФ захопила на окупованих територіях реактор та ядерні сховища, - Клімкін

РФ захопила на окупованих територіях реактор та ядерні сховища, - Клімкін Фото: Павло Клімкін (twitter.com/pavloklimkin)

Окупація призвела до де-факто розширення географічної зони ядерної зброї

Російська Федерація (РФ) захопила реактор та два ядерні сховища в анексованому Криму і окупованому Донбасі. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час виступу на міністерському засіданні Радбезу ООН щодо Північної Кореї, передає постійне представництво України при ООН.

"Незаконна окупація Криму та російська агресія в Донбаському регіоні України, що ще триває, залишили в Севастополі дослідницький реактор із низьким вмістом збагаченого урану, два ядерні сховища та понад 1200 радіонуклідних джерел без належного контролю українського національного регулятора", – сказав Клімкін.

Він додав, що "окупація території України ядерною державою призвела до де-факто розширення географічної зони ядерної зброї".

Нагадаємо, 15 грудня Клімкін провів зустріч з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Співрозмовники під час зустрічі обговорили широке коло питань, в тому числі і миротворців на Донбасі, а також захист прав людини в окупованому Криму та гуманітарне співробітництво. Глава МЗС передав відкритий лист від імені Асоціації родичів політичних заручників Кремля.