ua en ru

РФ посилила умови утримання під вартою українцю Афанасьєву

РФ посилила умови утримання під вартою українцю Афанасьєву Фото: Геннадій Афанасьєв

Афанасьєва перевели з колонії в камеру тюремного типу

Російська Федерація посилила умови утримання під вартою українцю Геннадію Афанасьєву, який є фігурантом кримінальної справи стосовно українського режисера Олега Сенцова. Про це заявив адвокат Олександр Попов, повідомляє "Радіо Свобода".

Як наголошується, Афанасьєв засуджений у РФ на сім років колонії суворого режиму по так званій справі "кримських терористів". На даний момент його перевели з ІЧ-25 в Сиктивкарі в камеру тюремного типу (ЕКТП), посиливши таким чином умови відбування покарання.

"Його перевели в окрему в'язницю в 100 кілометрах від колонії, де він перебував. Умови його утримання там вже дуже жорсткі. Йому надається всього одна година прогулянки на день. Термін його знаходження в ЕКТП поки не відомий", - повідомив адвокат.

Повідомляється, що переведення в камеру тюремного типу вважається одним з найсуворіших покарань для порушників режиму виправної установи. Як зазначається, приводом для посилення умов утримання українця стало виявлення у нього під час обшуку в колонії SIM-карти. При цьому сам Афанасьєв стверджує, що SIM-карту йому з помсти підкинули самі співробітники виправної установи.

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв був ключовим свідком у справі українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченко, яких 25 серпня засудили до 20 і 10 року строго режиму відповідно. Афанасьєв на суді відмовився від своїх свідчень, зізнавшись, що слідство отримало їх раніше шляхом тортур.

19 серпня правозахисний центр "Меморіал" оголосив Геннадія Афанасьєва політв'язням.