ua en ru

РФ затвердила список небажаних для в'їзду в Росію громадян США у відповідь на "список Магнітського"

Міністерство закордонних (МЗС) РФ у відповідь на так званий "список Магнітського" затвердило свій список високопоставлених громадян США, перебування яких у Росії визнано небажаним. Про це заявив офіційний представник МЗС Олександр Лукашевич, повідомляє прес-служба міністерства.
За його словами, МЗС РФ не залишив без відповіді "влаштовану проти нашої країни політичну провокацію". "На основі принципу взаємності затверджено список громадян США, перебування яких у Російській Федерації визнано небажаним", - сказав Лукашевич.
Він повідомив, що в списку фігурують "високопоставлені вашингтонські чиновники, причетні до резонансних злочинів в гуманітарній сфері". "Відомі й імена тих, хто несе відповідальність за неправомірні дії проти російських громадян у США, хто санкціонував і особисто брав участь у викраданнях і знущаннях над ними", - додав офіційний представник МЗС. За його словами, цим особам в'їзд до Росії також буде "замовлений".
Лукашевич не виключив, що російська сторона в майбутньому може розширити цей список. "Крапка не поставлена, якщо американська сторона піде шляхом візової конфронтації, ми будемо змушені цей список розширювати", - сказав він. При цьому дипломат підкреслив, що Росія змушена піти на такі заходи у відповідь на аналогічні дії США. "Це не наш вибір. Ми - за чесний і взаємоповажний діалог, зміцнення взаємодії в усіх напрямках, в тому числі у візовій сфері", - аргументував свою позицію представник міністерства.
Разом з тим він закликав не допустити такий варіант розвитку взаємин між Росією і США, коли "політичні ігри з забороненими списками для росіян перекреслять набрану позитивну динаміку".
Напередодні міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що складання так званого "списку Магнітського" в США є грубим порушенням принципу презумпції невинності. "Не доведена вина нікого з тих, хто в цьому списку пойменований, - підкреслив Лавров. - Ніхто з наших зарубіжних партнерів не має право приймати рішення за нашу судову систему або нав'язувати такі рішення, які тільки і можуть бути прийняті нашою судовою системою".
Нагадаємо, в липні 2011 р. Державний департамент США опублікував т.зв. "список Магнітського", заборонивши видачу віз декільком десяткам російських чиновників, причетних, на думку американської сторони, до смерті в СІЗО юриста Сергія Магнітського, і заморозивши їхні рахунки в американських банках.