ua en ru

РФ вимагає від України розрахуватися за "секретні" військові рейси часів Майдану

РФ вимагає від України розрахуватися за "секретні" військові рейси часів Майдану Фото: арбітражний суд Москви

Борг може бути стягнуто з України через міжнародні структури

Російські авіаційні структури вимагають від українських силовиків розрахуватися за "секретні" рейси військово-транспортного літака, вчинені під час подій на Майдані Незалежності у Києві 19 лютого 2014 р. Про це повідомляє "Газета.Ru" з посиланням на свої джерела.

Так, судові розгляди навколо цих рейсів почалися 2 жовтня 2014 р. Підкоряється Росавіації держкорпорація ОрПР (Організація повітряного руху), що забезпечує аеронавігаційне обслуговування та безпека польотів, звернулася в арбітражний суд Москви з вимогою стягнути плату за проведення по російській території літака з військової частини №2269 авіації внутрішніх військ МВС України, розташованої в Олександрії Кіровоградської області.

Як випливає з позовної заяви, у вересні 2010 р. між відповідачем та Росавиацией було укладено угоду про аеронавігаційне обслуговування користувачів повітряного простору РФ. На підставі цього документа, в лютому 2014 р. ОрПР здійснила "проводку" літака Ан-26, що належить в/ч №2269, до одного з російських аеродромів і назад.

"Прольоти бортів силових структур інших країн над Росією узгоджуються в декількох відомствах, включаючи ФСБ і Міноборони... Заявка на подібний політ розглядається протягом кількох днів. А на цей раз все вирішилося за лічені години", - зазначило джерело в ОрПР.

За його словами, через дев'ять днів після "проводки" ОрПР направила українській стороні рахунок за надані послуги. Однак українські силовики за переліт не розрахувалися. На процесі представники України також не з'явилися, хоча їм були направлені запрошення в суд. Рішення по справі №А40-159633/14 було винесено на користь російської авіаційної структури, воно знаходиться у відкритому доступі.

При цьому в ОрПР уточнили, що компанія на підставі виграного суду може з допомогою Мін'юсту РФ стягувати борг з в/ч №2269 внутрішніх військ МВС України через міжнародні правові юридичні інститути.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ запропонувала ввести квоти для товарів України з "групи ризику" при асоціації з ЄС.