ua en ru

РФ таємно фінансує політиків у Східній Європі, - The New York Times

РФ таємно фінансує політиків у Східній Європі, - The New York Times Фото: Кремль

Москва також займається вербуванням антиєвропейських активістів у Східній Європі

Російська Федерація таємно фінансує антиєвропейських політиків у Східній Європі, щоб підірвати політичні засади і цінності континенту. Про це свідчить розслідування The New York Times.

Так, видання провело власне розслідування про фінансування і вербування маргінальних політиків і антиєвропейських активістів у Східній Європі, які просувають пропагандистські ідеї Росії і організовують антиукраїнські мітинги.

Відзначається, що NYT вдалося вийти на чеського активіста Ладислава Кащука, який через соціальну мережу Facebook почав співпрацювати з російським письменником-націоналістом Олександром Усовським.

Зазначено, що Кащук отримував гроші з Москви, на які організовував вуличні акції протесту. Вперше чоловік отримав 300 євро, на які купив прапори і необхідну атрибутику для демонстрацій проти НАТО і прозахідного уряду в Україні.

Так, згодом він почав отримувати 500 євро в місяць, за які купив відеокамеру, щоб знімати і викладати в мережі агітаційні відео.

Видання повідомляє, що про їхню співпрацю стало відомо з листування через електронну пошту і соцмережі, які пізніше викрили українські хакери. Це дозволило дізнатися головні основи проросійського впливу через антиєвропейських активістів у Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Видання з'ясувало, що гроші Усовський отримував від російських олігархів і представників влади РФ, які потрапили під санкції Європи.

Також у матеріалі йдеться про зв'язок Усовського з російським олігархом Костянтином Малафєєвим, який протягом тривалого часу спонсорував письменника і його агентів. Однак згодом між ними виникли розбіжності: Усовський зажадав більше грошей і почав пропонувати більш амбітні ідеї.

Підкреслюється, що, за даними видання, крім Усовського в Росії є ще багато інших людей, які так само активно вербують іноземних активістів і проросійських політиків за гроші.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями експертів з безпеки і за даними джерел серед колишніх агентів ФСБ, спецслужби Російської Федерації використовують клуби бойових мистецтв в Європейському союзі для вербування новобранців з ЄС.