ua en ru

РФ погодилася збільшити до 2 млн дол. в рік плату за використання українського полігону НВТКА, - джерело

РФ погодилася збільшити до 2 млн дол. в рік плату за використання українського учбового полігону для палубної авіації НВТКА (наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний). Про це повідомило інформоване джерело в Раді міністрів Криму. Даний комплекс, побудований на початку 1980-х років, розташований в 7 км. від міста Саки у селища Новофедорівка на березі Каламітської затоки Чорного моря. Він призначений для відпрацювання техніки зльоту-посадки літаків морської авіації і імітує палубу авіаносця, що коливається, пише "Комерсант-Україна".

Як заявляв раніше міністр оборони РФ Анатолій Сердюков, Росія платила за використання полігону близько 700 тис. дол. в рік. За словами джерела, РФ вже внесла пропозиції щодо нової орендної ставки, і підписання договору "не за горами". Слід зазначити, що ще в квітні 2011 року під час зустрічі в Криму російського і українського глав військових відомств тодішній міністр оборони Михайло Єжель повідомив, що тренажером цікавляться Індія та Китай. Після цього Сердюків заявив про готовність Росії збільшити плату за використання комплексу.

7 березня в Москві після переговорів з новим міністром оборони Дмитром Саламатіним Анатолій Сердюков розповів, що в ході зустрічі розглядалася можливість "навчання російських льотчиків на злітно-посадочній системі НВТКА". "Нами розроблений проект угоди з передачі полігону в оренду Росії. Найближчим часом він буде направлений українській стороні", - підкреслив російський міністр.